

FIFTIETH ANNUAL NOTRE DAME TAX & ESTATE PLANNING INSTITUTE

Century Center South Bend, Indiana | September 25-27, 2024

TRODUCTIO

We are pleased that the 50th Annual Notre Dame Tax & Estate Planning Institute will again be live this year, and we look forward to seeing everyone in South Bend.

As in the past, the Institute offers topics that cover transfer tax and income tax saving techniques and practical topics, relevant for a broad range of clients, even clients not exposed to the estate tax.

As an example of the practical and creative guidance the Institute offers, there will be a special two-hour panel entitled "How to use financial modeling to help your clients and yourself." This panel will demonstrate how the use of spreadsheet examples can assist the estate planner in communicating a planning technique in an understandable manner without having to use technical terminology. The spreadsheet examples will illustrate how the grantor's payment of the income taxes on a grantor trust's income and the grantor's paying of one's own living expenses save estate taxes by depleting the grantor's retained assets. Using financial modeling allows one to demonstrate that the initial planning proposal can deplete the grantor's retained asset long before the grantor dies so that the wealth depletion factors in the initial proposal need to be adjusted. The panel will then address several alternative adjustments that can be made to the initial proposal to provide the grantor with sufficient retained assets for the rest of the client's life, regardless of when they may die. In this manner, the client can participate in making the financial decisions needed to implement the proposal.

While we hope to see you in-person, for those of you who will be unable to join us in South Bend, we offer a flexible alternative. For the registration fee, we will provide you access to download all the Institute papers from our website. In addition, shortly after the Institute we will send a package containing a USB flash drive with the audio recordings for every session. By having all the papers and recordings in your physical possession, you can listen to any recording at a convenient time that fits into your schedule. Because the recordings do not expire, they can become part of your reference library. Please note that under this alternative, we will not be able to track your engagement with the recordings or issue any participation certificates, so you will be responsible for contacting your continuing education accrediting agency to determine your eligibility, if any, for credits by listening to recordings.

We hope that our broad range of practical and useful sessions will be of value to you as we celebrate a half-century of helping you provide informed and valuable tax and estate planning advice for your clients.

FACULTY

Turney Berry Wyatt, Tarrant & Combs, LLP ~ Louisville, KY

Beth Knight

Kirkland Woods & Martinsen LLP ~ Liberty, MO

Gerry Beyer

Texas Tech University School of Law ~ Lubbock, TX

Robert Kirkland

Richards, Layton & Finger, PA ~ Wilmington, DE

Steven Bonneau

Northern Trust ~ Chicago, IL

Stuart Kohn

Levenfeld Pearlstein, LLC ~ Northbrook, IL. Erica Lord

Jocelyn Borowsky

Duane Morris LLP ~ Wilmington, DE

BNY Mellon Wealth Management ~ Chicago, IL

Austin Bramwell

Milbank LLP ~ New York, NY

Edwin Morrow

Huntington National Bank ~ Dayton, OH

Stephen Breitstone

Meltzer, Lippe, Goldstein & Breitstone LLP ~ Mineola, NY

John Porter Baker Botts I I P

~ Houston, TX

Barry Flagg Veralytic

~ Tampa, FL

Charles "Clary" Redd

Stinson LLP ~ St. Louis, MO

Alan Gassman

Gassman, Crotty & Denicolo, PA ~ Clearwater, FL

Robert Robes

Baird Private Wealth Management ~ Charleston, SC

Alan Gassman

Gassman, Crotty & Denicolo, PA ~ Clearwater, FL

Rebecca Rosofsky

Golconda Partners LLC ~ New York, NY

Sandra Glazier Lipson Neilson, P.C.

~ Bloomfield Hills, MI **David Handler**

Bruce Ross

Mediation Offices of Bruce S. Ross LLC ~ Los Angeles, CA

Kirkland & Ellis LLP ~ Chicago, IL **Paul Hood**

Martin Shenkman

Martin M. Skenkman, PC ~ Fort Lee, NJ

Paul Hood Services

~ Sylvania, OH Kim Kamin

Chris Siegle

JP Morgan Private Bank ~ Scottsdale, AZ

Gresham Partners LLC ~ Chicago, IL

Todd Steinberg

Loeb & Loeb LLP ~ Washington DC

George Karibjanian

Franklin Karibjanian & Law PLLC ~ Boca Raton, FL

Parker Taylor

Katten Muchin Rosenman LLP ~ New York, NY

Lawrence Katzenstein

Thompson Coburn LLP ~ St. Louis, MO

Elizabeth Vandesteeg

Levenfeld Pearlstein, LLC ~ Northbrook, IL

Brandon Ketron

Gassman, Crotty & Denicolo, PA ~ Clearwater, FL

Wednesday: 3 credit hours - 2 hours technology Thursday: 7 credit hours Friday: 7 credit hours - 2 hours ethics - up to 1 hour technology

TOTAL PROGRAM: 17 CREDIT HOURS - 2 HOURS ETHICS - up to 3 HOURS TECHNOLOGY

(see details on Continuing Education on back)

WEDNESDAY

3 credit hours - 2 hours technology

1:40 - 1:45 pm (5 mins)

Greeting

~ Jerome M. Hesch

1:45 - 3:45 pm | Session 1* (120 mins):

How to Use Financial Modeling to Help Your Clients and Yourself

~ Brad Dillon & Brandon Ketron

4:00 - 5:00 pm | Session 2 (60 mins):

Avoiding Mistakes in Trust Administration

~ Martin Shenkman

THURSDAY

7 credit hours

8:00 - 8:10 am

Welcoming Ceremonies

~ Jerome M. Hesch

8:10-10:10 am | Session 3 (120 mins):

Current Developments of Importance to Estate Planners

~ Turney Berry and Charles "Clary" Redd



choose from the following sessions which are scheduled to run concurrently



10:20 - 11:20 am | Session 4A (60 mins):

Practical Income Tax Planning With Your Estate Planning Family Limited Partnership ~ Robert Robes

10:20 - 11:20 am | Session 4B (60 mins): Fiduciary Investment Considerations Dealing With a Business, Concentrated Stock Positions, Artwork, Real Estate and Private Equity

~ Erica Lord

11:30 am - 12:30 pm | Session 5A (60 mins):

A Charitable Gift Annuity Primer

~ Larry Katzenstein

~ Robert Kirkland

11:30 am - 12:30 pm | Session 5B (60 mins):

The SECURE Act and SECURE Act 2.0

2:00 - 3:00 pm | Session 6A (60 mins):

Creative Uses of Charitable Remainder Trusts

~ Alan Gassman

2:00 - 3:00 pm | Session 6B (60 mins)

New Frontiers in the Exercise of Trustee Discretion: Duties of the Trustee Concerning Requests From or on Behalf of a Beneficiary

~ Beth Gansen Knight

3:10 - 4:10 pm | Session 7A (60 mins):

Planning for the Expected Exemption Sunset

~ Kim Kamin

4:20 - 5:20 pm | Session 8A (60 mins): Fiduciary Duties When Evaluating Life Insurance Performance Illustrations,

Premium Financing Proposals, and Matching a Policy to an Insured's Objectives ~ Rebecca Rosofsky & Barry Flaga

3:10 - 4:10 pm | Session 7B (60 mins)

Substitute vs. Supportive Decision Making: Options and Potential Consequences for Clients With Diminished Capacity

~ Sandra Glazier

4:20 - 5:20 pm | Session 8B (60 mins):

Trust Modifications and Trust Terminations: Unintended Tax Consequences and How To Avoid Them

~ Ed Morrow & Paul Hood

* ethics credits *technology credits

7 credit hours - 2 hours ethics - up to 1 hour technology



choose from the following sessions which are scheduled to run concurrently

8:00 - 9:00 am | Session 9A (60 mins):

"You're Fired: No. I Quit!" The Hows and Whys of Terminating the Attorney-Client Relationship

~ Bruce Ross

8:00 - 9:00 am | Session 9B (60 mins):

Moving Time: Overcoming Too Much Value in GST Vulnerable Trusts

~ Chris Sieale

9:10 - 10:10 am | Session 10A (60 mins):

Hidden Traps Using Crummey Powers and How To Escape Them ~ Austin Bramwell

~ John Porter

9:10 - 10:10 am | Session 10B (60 mins):

A View From the Trenches: Current Issues in Transfer Tax Audits and Litigation

10:20 - 11:20 am | Session 11A* (60 mins): 10:20 - 11:20 am | Session 11B* (60 mins):

Navigating Conflicts of Interest and Other Ethical Minefields When Representing Multiple Generations

~ Parker Taylor

Artificial Intelligence ("Al") in the T&E Practice: Duty of Competence, Unauthorized Practice and Other Ethical Considerations

~ Gerry Bever

11:30 am - 12:30 pm | Session 12A (60 mins):

Comparison of Grantor vs Non-Grantor Trusts: An Analysis of the Techniques That Use Grantor Trusts to the Techniques That Use Non-Grantor Trusts ~ David Handler

11:30 am - 12:30 pm | Session 12B+ (60 mins):

Providing the Spouse Who Created the SLAT Access to SLAT's Assets if the Beneficiary Spouse Dies or Is Divorced and Other Overlooked Concerns To Address With SLATs

~ George Karibjanian

1:30 - 2:30 pm | Session 13A* * (60 mins):

Cyber Security: Best Practices in Safeguarding Client Communications and Client Files

~ Stuart Kohn & Lisa Vandesteea

1:30 - 2:30 pm | Session 13B* (60 mins):

Ethical Considerations Raised by the Corporate Transparency Act: Identifying, Storing and Disseminating Sensitive Personal and Entity Information by Trusts Owning Interests in Reporting Entities

~ Jocelyn Borowsky

2:40 - 3:40 pm | Session 14A (60 mins):

Of Swifties and Skippies: A Modern Take on the GST Tax Straight From the (Not So) Tortured Planner's Department

~ Śteven Bonneau

2:40 - 3:40 pm | Session 14B (60 mins):

Using the Grantor Trust Substitution Power for a Grantor Trust's Encumbered Real Estate: Obstacles, Traps To Avoid and Potential Solutions

~ Stephen Breitstone

3:50 - 5:00 pm | Session 15A (70 mins):

Tying It All Together: Review of Conference Presentations and Key Takeaways

~ Turney Berry & Charles "Clary" Redd

*ethics credits *technology credits

Program is subject to change and will be modified to reflect any legislative developments affecting estate tax.

THURSDAY NIGHT RECEPTION

Thursday, September 26, 2024 6:00 pm - 7:15 pm

PROGRAM INFORMATION

The Institute will be held September 25, 26 and 27, 2024, at South Bend's Century Center on the banks of the St. Joseph River in downtown South Bend, Indiana, at 120 South Dr. Martin Luther King Jr. Blvd..

This program will use Eastern Time (same as New York City).

REGISTER ONLINE AT:

https://law.nd.edu/estateplanning

Continuing Education Certification

For those attendees desiring certification of attendance at the program, the Institute will provide attendance logs and will issue certificates of attendance. The program will afford up to 17 actual hours of continuing education, including up to 2.00 hours of ethics and up to 3.00 hours of technology. Each continuing education accrediting agency determines the number of continuing education hours (including ethics and technology) it will accept for accreditation.

Registration - register online using the above linkAttend in person

• \$895 for the entire program (2½ days) or \$560 for single day attendance Fee includes access to download all the papers before the Institute.

Optional Items:

- \$40 Flash Drive with the materials
- \$100 Printed Outline Books

Do not attend and want materials and audio recordings

• \$990 for the entire program.

Fee includes access to download all the papers and a flash drive with all recordings, which will be mailed

Optional Items - to be mailed:

- \$50 Flash Drive with the materials
- \$125 Printed Outline Books

Do not attend and only want the materials

\$235 - Access to download all the papers

Confirmations

Confirmations will be emailed.

Lodging

Contact the hotels directly. For lodging assistance and alternatives, visit: https://www.visitsouthbend.com/places-to-stay/

Football Game Information

We regret that the Institute cannot supply tickets to the Louisville vs. Notre Dame game which follows the Institute on Saturday, September 28, 2024.

Sponsors

Premier	Platinum	Gold	
• TBD	- TBD		age Auctions thCounsel



September 25-27, 2024

SOUTH BEND, INDIANA



Advisory Board
Aen Webster
Jack Sawyer
Alan Gassman
Sandra Glazier
Martin Shenkman

DirectorJerome M. Hesch

